Makanan Maluku

Papeda

* 1 zakje aardappelzetmeel,
* 2 dl. koud water,
* kokend water.

Het aardappelmeel in een beslagkom doen en al roerende het koude water toevoegen, zodat er een glad papje ontstaat. Vlak voor het eten flink roerend zo lang scheuten kokend water toevoegen totdat de massa glazig is. Zolang de pap een wittige kleur heeft, is ze nog niet gaar. Omdat papeda weinig smaak heeft wordt het gekombineerd met hartige gerechten zoals Pindang Kuning

Pindang Kuning Ikan. (Gekruide,gestoofde vis).

* 1 kg. schelvis, kabeljauw, makreelofpoon,

* 1 theel. koenjit,

* 1 grote ui,

* 1 theel. asem,

* 2 teentjes knoflook,

* 2 salamblaadjes,

* 1 theel. sambal oelek,

* 1 djeroek peroetblaadje,

* 1 theel. laos,

* zout naar smaak,

* 1 theel. djahé,

* 2 dl. water,

Maak de vis schoon en snijd hem in moten. Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn.

Wrijf de ui, knoflook, sambal, laos, djahé, koenjit, en zout naar smaak fijn in de vijzel.

Breng het water aan de kook met het fijngewreven kruidenmengsel en voeg de asem,

salam en djeroek peroetblaadjes toe. Voeg er de vis aan toe en laat dit alles circa

15 minuten stoven.

Bika Ambon (Indonesische cake)

Mix 1:

* 200 ml. koud water,

* 3 theel. witte suiker,

* 1 theel. instant gist ,

* 200 gr. ketanmeel.


Mix 2:

* 600 ml. santen.

* 800 gr. witte suiker,

* 10 blaadjes djeruk perut,

* 400 gr. (ketanmeel)

* 20 eierdooiers,

* een beetje olie.

* 10 eiwitten.

Mix 1: Neem 50 ml. water. Voeg de gist en 1 theel. van de suiker toe. Voeg 50 gr. van de ketanmeel toe enmeng dit door elkaar tot er schuimende belletjes ontstaan. Voeg nog eens 50 ml. water toe en 1 theel.suiker en 50 gr. ketanmeel toe. Mix dit goed door elkaar en laat het ong. 30 tot 45 min staan. Herhaal delaatste stap nog 2 keer.

Mix 2: Kook de santen met de djeruk perut tot de olie zich gaat afscheiden. Laat afkoelen. Verwijder de djeruk perut. Klop de eierdooiers en de eiwitten tot ze cremig worden. Voeg er de ketanmeel en mix 1 aan toe. Mix dit door elkaar en voeg de santen toe. Zet het op een warme plaats weg en laat het 3 1/2 uur rijzen. Doe wat zand op een ovendienblad en verwarm de oven voor op 180 graden samen met een ingevette springvorm. Als de springvorm warm is geworden haal hem uit de oven en doe het mengsel erin. Zet de springvorm met het mengsel terug in de oven en laat de deur op een kiertje open staan.Als er zich kleine gaatjes gaan vormen bovenop de cake er een deksel op plaatsen. ALs de cake bijna gaar is maak de bovenste gril van de oven aan en verwijder het deksel van de springvorm. Laat de deur nog een kiertje open tot de bovenkant van de cake goudbruin wordt .Bak dan nog ong. 20 min. met de deur dicht

Fricadel. (Gehaktballetjes)

* 400 gr. kipgehakt,

* 1 ei,

* 3 aardappelen,

* peper,

* 1 teentje knoflook,

* zout,

* 1 ui,

* nootmuskaat,

* stukje wit van prei,

* 4 eet.l olie.

Kook de aardappelen gaar en laat ze afkoelen. Snipper de ui, knoflook en prei heel fijn en fruit ze in watolie. Prak de aardappelen fijn en vermeng ze met het gehakt, het gebakken mengsel, het ei, peper,nootmuskaat en zout naar smaak. Draai hiervan kleine balletjes en bak ze in 3 eetlepels olie in 15 minuten

Terong Goreng. (Gebakken aubergine)

Terong Goreng

* 1 aubergine,

* peper,

* zout,

* boter

* water.

Snijd de aubergine in ca. 1 cm dikke plakken en kruid ze met het mengsel van peper, zout en water. Laatde boter bruin worden en bak hierin de aubergine aan beide kanten bruin.

Serveer met de Indischesla-saus, ei-saus.

Kue Nogosari. (Bananencake)

* 200 gr. rijstemeel (ketan),

* beetje zout,

* 5 á 6 dl. santen,

* 1 pakje vanillesuiker,

* 50 gr. suiker,

* paar druppels citroensap.

* 4 á 5 bananen,

Maak een dik papje van het rijstemeel, de santen, de suiker, het zout, de vanillesuiker en een paardruppels citroensap. Schil de bananen, snij ze in de lengte middendoor en dan weer elke bananaan intwee stukken. Doe het papje voor de helft in een kom (die in de stoompan past), dan de bananan erop endaar bovenop de andere helft van het papje. Doe de kom in de stoompan en stoom het gaar.

Spekkoek. (Cake in laagjes)

* 250 gr. boter,

* 7 eiwitten,

* 200 gr. witte basterdsuiker,

* 3 theel. gemalen anijs,

* 7 eierdooiers,

* 3 theel. nootmuskaat,

* 75 gr. bloem,

* 3 theel. kruidnagelpoeder,

* 25 gr. maizena,

* 4 theel. kardemonpoeder,

* 1 theel. zout,

* 1/2 theel. vanillemerg ,

* 10 theel. kaneel,

* 50 gr. boter.

Vet een springvorm van 24 cm. doorsnee dun in met boter. Verwarm de oven voor op 175º C.
Roer de boter met de suiker tot een lichte romige massa (ong. 10 min. met de mixer). Klop de eierdooierséén voor één door de romige botermassa. Zeef de bloem met de maizena en het zout en spatel deze doorde botermassa. Klop een stevige schuim van de eiwitten en spatel het luchtig door het deeg.
Doe een derde deel van het deeg over in een andere schaal.
Vermeng de specerijen en schep ze door de kleinste portie deeg.
Schep een dun laagje van het lichte deeg in de springvorm: zet de vorm op de onderste richel van de ovenen laat het deeg in ong. 10 min. gaar worden.

Verhit de grill.
Neem de vorm uit de oven en bestrijk de cake dun met boter: schep er een dun laagje gekleurd deeg op. Bak dit 3 tot 4 min. op 10 cm. afstand onder de grill. Bestrijk de cake weer dun met boter en schep er eendunne laag licht deeg op; bak dit in 3 tot 4 min. gaar onder de grill. Bak op deze manier tot al het beslagop is.
Laat de spekkoek in de vorm afkoelen; haal hem uit de vorm en laat hem op een rooster helemaal koudworden.